2013. augusztus 24., szombat

Hazajáró hullák

2013 augusztus 18.


Couchsurfer barátom jött értem a kikötőbe.

A srácnál terveztem az angoltanítós önkénteskedést, de az utóbbi napokban annyira megtelt az indonéz pohár, hogy már nem vagyok biztos benne, hogy olyan jó ötlet ez. Azért még nem zárom ki a lehetőséget, hiszem egészen más letelepedve élni egy országban, ahol a környezetemet én tartom tisztán, mint hátizsákkal hurcolkodni nap mint nap szállásról szállásra.

Ikhsan egy tök komoly és megfontolt huszonéves. Szuper kedves és vendégszerető. 

Egy kellemes napot töltöttem el nála.

Makassar (Sulawesi avagy Celebesz déli fővárosa) nem rendelkezik turistáknak szánt látványosságokkal. 

A várostól 9 órányira fekszik viszont a Toraja népcsoport lakóhelye, ami a legfőbb érdekesség, de sajnos az nem fér bele az időmbe, hogy odaruccanjak. Kár érte, mert terveztem, hogy megnézem, de végülis ha visszajövök, simán lesz rá időm egy hónap alatt.


Celebesz híres a szertartásairól. A lakók hiteleket vesznek fel, hogy megtartsanak egy-egy temetési szertartást, ami a legfontosabb a életükben. Minél magasabb rangú a család, annál pazarabb a halotti tor. Még ha nem is engedhetnék meg maguknak, akkor is több ezer állatot ölnek le egy temetés miatt. A celebesziek ezért szegények.

Sok család eladta a földjét befektetőknek, és a kapott pénzt szertartásokra költötte. Ami abszurd, hiszen a földjeik óriásiak voltak és a kapott pénzből gazdagon élhettek volna életük végéig. Ehelyett mindet bivalyra költötték, amit egy-egy temetésen levágtak. Így se föld, ahol termesszenek, se állatok, amit tenyészthetnek. Minden további szertartásra meg kell venni az áldozati állatokat, ami rengeteg pénz. Olyasmi az árfolyam, mintha otthon 100.000 Ft lenne egy tehén. Egy szertartásra egy luxuslakás árát költik el.

Találtam egy nagyon szemléletes képriportot egy celebeszi temetésről. Itt lehet megnézni.

A toraják a halottat egészen addig élőként kezelik, míg a szertartás meg nem tartják. Bebalzsamozva őrzik a tetemet otthonaikban vagy egy ideiglenes koporsóba helyezik, ahol kivárhatja a száraz évszakot, a ceremóniák idejét. A toraja hit szerint a halottak az értük feláldozott bivalyok lelkén keresztül "lépcsőznek" fel a túlvilágba, ahonnan majd családjukat segítik. Ezért nagyon fontos, hogy minél több bivalyt öljenek le a halotti toron. 

A több napos ceremónia alkalmából a falu népe előszedi az addig őrizgetett halottakat és felkészíti őket a túlvilágba lépésre. Hullagyalázó viedó itt.

Egy másik hagyomány szerint az embert nem ott kell eltemetni, ahol meghalt, hanem ahol született. Viszont Celebesz természeti adottságai miatt nem könnyű egy halottat hazaszállítani a falujába. A legenda (vagy valóság?) szerint fekete mágiával rá lehet venni a hullát, hogy hazagyalogoljon a falujába. Zombiiiii!



Ha visszamegyek Celebeszre, mindenképp részt veszek egy szertartáson. Ezt meg kell néznem!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése